Staré Vršovice: Tam, kde dny voní kávou a končí klidně až zítra

Autor: LEXXUS NORTON

Kouzlo Starých Vršovic umocněné krásnou architekturou láká k bydlení již víc než jedno století. Punc prvotřídní lokality podtrhují vzrostlé stromy v ulicích, skvělé gastro podniky, nebo oblíbené Heroldovy sady. Vršovice mají zkrátka úplně všechno

Staré Vršovice: Tam, kde dny voní kávou a končí klidně až zítra

Botanica Coffee Truck. Foto: LEXXUS NORTON.

Bydlet v srdci města, a přesto mít na dosah nejen super kavárny, ty nejlepší restaurace, za rohem pekárnu, ale také spoustu zeleně? Staré Vršovice splní všechny tyto požadavky. Kromě Heroldových sadů je nedaleko ještě mnohem rozlehlejší park Grébovka.

Klid starých časů připomene historizující a secesní architektura místní zástavby, příjemnou procházkou dojdete až do vilové čtvrti na Vinohradech, kde můžete obdivovat slavné vily. Kdysi tu žili například bratři Čapkové - jejich ulice je po nich dnes pojmenovaná a jejich tehdejší dvojdomek najdete pod čísly 28 a 30.

Nejkrásnější rána zažijete ve Vršovicích

Ale zpět do Vršovic a do současnosti. Přestože místní bydlení díky překrásným historickým budovám vždy ponese milé prvky minulosti, jste zároveň v části Prahy, kde jste na každém kroku obklopeni těmi nejstylovějšími podniky ve městě.

Den tu můžete začít třeba procházkou pro čerstvou kávu a snídani do vyhlášeného podniku Coffee Corner Bakery, nebo francouzské pekárny Le Caveau. Pokud máte raději tradiční pečivo jako od babičky, zajděte si pro koláč do pekárny Kus koláče.

Vlevo nahoře: Interiér Coffee Corner Bakery. Foto: Facebook podniku. Vpravo nahoře: Koláče z Kus Koláče. Foto: Facebook podniku. Dole: Chléb z pekárny Le Caveau. Foto: veggiezone.cz.

 

Čas na schůzky i setkání s přáteli

Na pracovní schůzky se tady vždy budete těšit, protože se budou odehrávat v úžasných kavárnách, jako je The Flat Cafe nebo Tvoje máma. Když dopoledne plynule přejde v čas oběda, můžete se přesunout třeba do bistra Mistro s interiérem od architektů z Olgoj Chorchoj nebo L’Olivier. Kdybyste pak náhodou pospíchali, prostě jen čapnete kávu s sebou v Coffee Source Francouzská, nebo Botanica Coffee Truck. Ovšem pozor, tady nezapomeňte udělat radost sobě nebo tomu, za kým zrovna spěcháte, a pořiďte alespoň malou kytičku. Tento coffee truck totiž najdete ve vnitrobloku domu, ve kterém funguje fantastické květinářství.

 Na večeři můžete být Vršovicím trochu nevěrní, zvlášť pokud jste milovníci masa, a skočit si na steak či burger do Stejkárny. Když vás přepadne chuť na něco speciálního, doporučujeme zajít do Benjamin Fine Dining. U kulatého stolu ochutnáte jedinečné osmichodové degustační menu v přítomnosti jen pár dalších hostů. Mimochodem, v tomto podniku pořádají i kurzy vaření.

Nahoře: V bistru Mistro si můžete pochutnat i na skvělých mušlích. Foto: Facebook Mistro. Uprostřed: Interiér bistro Mistro od architektů z Olgoj Orchoj. Foto: archizoom.cz. Dole: Interiérová výzdoba ve Stejkárně. Foto: orionka.stejkarna.cz.

Kultura a potom drink

Pokud jste doteď nevěděli, který podnik vyzkoušet jako první, až zamíříte na drink, Vršovice vás budou vyloženě svádět k divoké tour de bar. Na pivo se tu chodí do Bad Flash bar Krymská, který nabízí ta nejlepší piva z celého světa. Na tekutý chleba můžete vyrazit i na vinohradskou ulici Korunní do Vinohradského pivovaru. Na víno, pop-up lokálních značek, občasnou výstavu i koncert zavítejte do podniku Koncept 0. A na slibovaný drink? Skvělé drinky nabízí The Flat Cafe. Užijou si to tady zejména příznivci ginu. Na výběr mají jak britskou klasiku, tak gin české produkce.

 

Nezapomeňte ale, že ve Vršovicích se nejen jí a pije a krásně žije, ale ani za kulturou odtud není daleko. Ještě před drinkem proto můžete zajít do Kina Pilotů nebo třeba do Vršovického divadla Mana. Jestli máte raději sport, mrkněte, zda se zrovna nehraje v „Ďolíčku“ tedy na stadionu fotbalových Bohemians.

Nahoře a vlevo dole: Interiér The Flat Café a drinku z ginu. Foto: theflatcafe.cz. Dole vpravo: Interiér Vinohradského pivovaru. Foto: archizoom.cz.

Nadchli jste se pro Staré Vršovice a rádi byste tu měli své doma? Tak pak by vám neměl uniknout projekt Rezidence Norská, který nabízíme k prodeji. Najdete jej v horní části této skvělé lokality, u hranic s Vinohrady, v krásném secesním domě na rohu ulic Kodaňská a Norská. Kromě stylových podniků, vršovické historické architektury a parku hned před domem nabízí projekt z většiny bytů výhledy na pražské jižní panorama. A pokud jste někdy šly Norskou směrem ke Kodaňské během západu slunce, víte, že tento pohled patří mezi ty, které nikdy neomrzí. Zní vám to zajímavě? Zjistěte více na webu projektu, stačí jedno kliknutí sem.